Keresőoptimalizálás Árak, Csomagok BP

keresőoptimalizálás

Keresőrendszer (informatika)

2021. május 13. 18:29 - SEOattila

Keresőrendszer (informatika)

 

Keresőrendszer alatt az informatikában olyan webes felületű vagy szoftveres szolgáltatást értenek, ami multimédiás tartalmak vagy adatbázisok rendszeres vagy egyéni kérésre történő rendezését és/vagy nyomon követését és/vagy kivonatolását, és a tartalomnak a felhasználó, és általában a szélesebb nyilvánosság részére történő rendelkezésére bocsátását nyújtja. A megjelenítendő tartalom neve, ami szó vagy (szavakat, logikai operátorokat és egyéb attribútumokat tartalmazó) összetett nyelvi kifejezés lehet, a keresőszó, tehát ezt kell megadni a keresőrendszernek, és az megkeresi és kijelzi mindazt, amit ezzel kapcsolatban tud.

Általában kulcsszavas keresés történik, vagyis a rendszer bekéri a keresendő szót, a felhasználó betáplálja (például begépeli egy űrlapmezőbe), majd a rendszer megjeleníti azokat a tartalmi egységeket, találatokat, amelyek a rendszer szerint a kulcsszóhoz kapcsolódnak. A kulcsszavas keresők segítségével adott szavak vagy kifejezések előfordulására kereshetünk. Ilyen kereső például a Google (www.google.com).

Ha valaki például szeretne többet tudni Britney Spearsről (a statisztikák szerint az ő neve volt 2000-ben az egyik leggyakrabban megadott keresőszó a legtöbb keresőrendszerben, lásd itt), akkor a webböngészőjével elnavigál valamelyik keresőrendszer weboldalára (például Google), ott a megfelelő mezőbe beírja, hogy "Britney Spears", majd megjelenik több száz weboldal címe, rövid leírással, ami esetleg Spearsszel foglalkozik. Persze lehet, hogy semmit sem talál: például a „Britney Spears nyekereg” keresőkifejezésre a Google rendszer 2004. július 26-án semmit sem talált (ám most már talál, mivel annak a szócikknek az oldalát, amit most olvasol, már meg fogja jeleníteni, mert szerepel rajta az a kifejezés, hogy „Britney Spears nyekereg”: illusztráció…).

Az egyik legismertebb webes címszókereső rendszer a Google, ami a World Wide Web tartalmát próbálja feldolgozni és szolgáltatni.

A webes keresők mellett a keresőrendszerek legfontosabb példái az adatbáziskezelő programok keresőrendszerei.

Webes keresőrendszerek
Nagy nemzetközi kereső-adatbázisok
Google kereső
Yahoo!
Bing
Baidu
Naver
DuckDuckGo
Ask Jeeves/Teoma
Clarabot
Startpage
Swisscows
Ecosia
Magyar fejlesztésű kereső-rendszerek
Heureka
kurzor
Miner.hu
PolyMeta
SZTAKI kereső
Tango
Bluu
Szörcs
Johu
Clarabot

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresooptimalizalasarak.blog.hu/api/trackback/id/tr4116558838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Keresőmarketing ügynökség, Chiptuning, áruszállítás Ausztiába, magán fogorvos Székesfehérvár, autóalkatrész, ielts felkészítő tanfolyam

keresőmarketing és chiptuning ielts vizsga felkészítő tanfolyam Budapesten székesfehérvári fogászat, fogorvos áruszállítás és költöztetés ausztriába

chiptuning és keresőmarketing ügynökség menedzserszűrés és foglalkozás egészégügyi vizsgálat

autóalkatrész

keresőmarketing, chiptuning Chiptuning, keresőmarketing ügynökség, áruszállítás Ausztiába, magán fogorvos Székesfehérvár, autóalkatrész