Keresőoptimalizálás Árak, Csomagok BP

keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás alapfogalmai

2022. július 12. 09:30 - SEOattila

A keresőoptimalizálás alapfogalmai

 

Kezdjük tágabb fogalmakkal. Először is van a marketing. Ennek ágazata az internetes vagy online marketing. Ezen belül helyezkedik el a keresőmarketing - ez utóbbi olyan speciális internetes tevékenységeknek, metódusoknak, eljárásoknak a gyűjtőfogalma, amelyeknek közös jellemzője, hogy céljuk és eszközük egyaránt a keresőtalálatok befolyásolása és felhasználása üzleti marketing célokra.

Tovább lépve: a keresőmarketing legfőbb összetevői:

a klasszikus keresőoptimalizálás
a fizetett keresési találatok (Google Ads), listák alkalmazása
a linkmarketing (ezen belül a lincsere, linkvásárlás)
a reklám és hirdetés; a PR-cikkek; a SEO szövegírás
közösségi oldalak felhasználása, szociális marketing
egyéb hasonló célú online tevékenységek, blogolás, kommentelés, fórumozás
A felsorolásban elsőként említett keresőoptimizálás elsődleges célja az, hogy egy adott honlapot minél jobb helyezéshez juttasson a normál találatok közt a kérdéses website tulajdonosa és/vagy üzemeltetője, gondozója részéről fontosnak tartott keresési fejezésekkel (cégnév, terméknév, szolgáltatás megnevezése). A szakmában normál (vagy organikus) találatoknak azokat a keresők által kilistázott találatokat nevezzük, amelyek nem fizetett AdWords hirdetésként jelennek a kulcsszavas találati oldalakon.

A klasszikus keresőoptimalizálás tehát abban különbözik a keresőmarketingtől, hogy nem foglalkozik olyan találati helyezésekkel, amelyeket fizetéssel, üzleti fogásokkal, hirdetéssel, PR-munkával, közösségi marketinggel lehet befolyásolni, hanem kizárólag azokra a találatokra koncentrál, amelyek a keresőmotorok belső logikája alapján kapnak kedvező rangsorolást a találati oldalakon.

Ugyanakkor, ha a fenti tevékenységek a szövegekben közzétett kulcsavas linkek révén fejtik ki hejezésjavító hatásukat, akkor a SEO és a SEM határán mozognak.

A keresőoptimalizáló eljárások két fő iránya a fentebb is említett belső és a külső SEO-tevékenység: az előbbi keretében a konkrét website tartalma, szerkezete és technikai háttere képezi a munka tárgyát: a cél az, hogy az oldal tartalmát optimalizáljuk, azaz minél alkalmasabbá, megfelelőbbé, kompetenssé tegyük arra a feladatra, hogy adott keresésekre előresoroljon a találati rangsorban és jó helyezést érhessen el; ezzel szemben a másik munkafázisban külső erőforrásokat (más online entitásokat) igénybe véve érünk el, építünk fel a kiválasztott weboldal számára minél hatékonyabb internetes hivatkozási támogatottságot. Ez elősegíti a találati pozíciók javulását és megtartását hosszú távon.

A belső SEO-eljárások összességét általában honlap optimalizálás néven ismerjük, a külsőkét pedig - kissé leegyszerűsítve - linképítésnek nevezzük. (itt jegyezzük meg, hogy a felhasználói körökben ezek a fogalmak gyakran egymás szinonimájaként szerepelnek, sőt gyakran a keresőmarketinggel is keveredik).

Mit jelentenek a SEO főbb fogalmai? Szómagyarázat
keresőmarketing (angolul Search Engine Marketing, SEM) - az online marketing azon része, amely főleg egy honlapnak a kersőtalálatokban való láthatóságát, jó szereplését és ezzel üzleti célozza
keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization, SEO) - weboldal kulcsszavas normál (organikus) pozíciójának javítása a rangsorolt keresőlistákon
honlap optimalizálás - általános értelemben a klasszikus keresőoptimalizálás szinonimájaként használják; szűkebb értelemben a honlaptartalom és honlapszerkezet fejlesztését, keresőbaráttá tételét jelenti, azaz a SEO-munkának azt a részét, amely közvetlenül a webszájtra vonatkozik;
linképítés - a SEO-tevékenység másik fázisa, amelynek alapja a külső támogatást biztosító linkhálózat építése
tartalommarketing - a SEM-szakemberek a létrehozott és publikált új tartalmak révén végzett linképítést értik a contect marketing fogalma alatt.
Google első oldalra, helyre kerülés - minden webész és honlapár álma
A fentiek alapján is látszik, fontos tudni, hogy nem mindig vonható meg az éles határ a klasszikus értelemben vett SEO és a tipikus marketingeljárások között. A honlaptartalom eredményes optimalizálása területén például nagy szerepe lehet a marketingszövegek kreatív írásának és elhelyezésének (a keresőszempontok alapján jól megírt szöveg kiváló webtartalmat biztosíthat az oldal számára és elősegítheti internetes előmenetelét), de említhetjük azt is, hogy a linképítésben igen eredményesen alkalmazható például a nyomtatott sajtóból öröklött, de új funkciót kapott PR-cikkek elhelyezése magas olvasottságú és linkerejű weboldalakon, hírportálokon, blogokban. Ugyanígy említhetjük a közösségi oldalak felhasználását: bár a közösségépítés kifejezetten marketing munka, ugyanakkor értékelhető szerepe lehet a kulcsszavas keresőtalálati helyezések javításában is azon a réven, hogy a Google-algoritmusok nyilvántartják a szociális webhálózatok visszacsatolásait is..

Szószedet: seo, keresőmarketing, honlapoptimalizálás, találati helyezés javítása, organikus találatok, weboldal optimalizálás, tartalomoptimalizáció, linkprofil építés.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresooptimalizalasarak.blog.hu/api/trackback/id/tr1417881027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Keresőmarketing ügynökség, Chiptuning, áruszállítás Ausztiába, magán fogorvos Székesfehérvár, autóalkatrész, ielts felkészítő tanfolyam

keresőmarketing és chiptuning ielts vizsga felkészítő tanfolyam Budapesten székesfehérvári fogászat, fogorvos áruszállítás és költöztetés ausztriába

chiptuning és keresőmarketing ügynökség menedzserszűrés és foglalkozás egészégügyi vizsgálat

autóalkatrész

keresőmarketing, chiptuning Chiptuning, keresőmarketing ügynökség, áruszállítás Ausztiába, magán fogorvos Székesfehérvár, autóalkatrész